Skip to content Skip to footer

Genellikle 30m³ – 250m³ kapasite aralığında imal edilen siloların çapları kapasiteye göre değişiklik gösterebilir. Konik akış açısı 30 derecenin üzerine çıkarılmamalıdır. İklim şartları ve tanecik yapısına göre açı daha da dikleştirilebilir. Sac kalınlıkları, şase ayakları, temel betonu özellikleri belirlenirken tonaj, zemin etüdü, rüzgar, yağış oranı gibi etkenlere bağlı olarak hesaplamalar yapılarak projelendirilmelidir.

Silolar hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Malzeme dolumu silobas kamyonlarının kompresörleri ile, pnömatik taşıma sistemi ile, serbest akma ile, bant konveyörler ile ya da helezon konveyörler ile yapılabilir. Bunlardan hangisi ile yapılırsa yapılsın silo üstü jet filtreye ihtiyaç olacaktır. Hava ile basılması durumunda içeriye giren havanın dışarıya tozsun bir şekilde atılması gerekir. Konveyorler ve serbest akma yöntemleri ile yapıldığında ise. Toz yukarıdan aşağıya hızla düştüğü için meydana gelen tozumadan kurtulmak için yine gereklidir. Silo üstü filtrelerin filtreleme alanları için kullanılan kartuşların metre karesi içeriye basılan hava miktarına göre belirlenir ve genellikle standart filtreleme alanlarında üretilirler.

Silo üstü filtreler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Acil durumlar için kullanılır. Siloya malzeme basılması esnasında giren havayı silo üstü filtre bakımının yapılmadığı dönemlerde karşılayamayabilir. Bunun gibi durumlarda içeride oluşan pozitif ya da negatif basınç en pahalı ürün olan silo gövdesine zarar verebilmektedir. Böyle durumlarda tamamen mekanik olarak hiçbir enerjiye ihtiyaç duymayan silo üstü emniyet ventili kapaklarını açarak iç basıncı dış basınca eşitler ve yüksek meblağlara ulaşabilecek olan zararı sıfıra indirir.

Silo üstü emniyet ventili hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Siloların dökülme ağız çapının küçük olması gerektiği durumlarda ya da büyük çaplı silolarda malzemenin oluşturduğu iç baskı kuvvetlerini yenebilmek amacı ile akışkan malzemeli silolarda da kullanılabilmektedir. Akışkanlığı düşük yapıdaki tozlar için kullanılması zorunludur; ancak orta seviye akışkanlıktaki tozlar için iterasyonun durumuna bağlı olarak kullanılmaktadır. Ürün çap ölçülerine bağlı olarak bir ila 4 adet vibrasyon motoru kullanılabilmektedir. Silo gövdesine kaynatılan flanş, poliüretan ya da kauçuktan üretilmiş esnek bir boğaza bağlandıktan sonra alt bölüme yetleştirilen vibro motorlar ile malzemenin akması sağlanmaktadır.

Vibrasyon Koniği ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Silonun malzemeyi akıtan bölümü olan konik kısma monte edilir. Malzeme boşaltılması esnasında ayarlanabilir timer ile yüzeye yapışabilecek olan ürünlerin yüzeyden kaldırılarak malzemenin akması sağlanır. Hava jetleri için dikkat edilmesi gereken konu hava beslemesi yapan kompresörden sonra hava kurutulmalıdır. Nemli havanın içeriye gönderilmesi durumunda ürünün nemlenmesine sebep olabilir. Bu da silonun içerisindeki ürünün taşlaşmasına sebep olabilmektedir.

Hava Jeti hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Çimento Silolarında yaygın olarak kullanılan seviye sensörü bayrak tip ismi ile anılan seviye sensörleridir. Silonun otomasyon yapısına bağlı oalrak 220V ya da 24V seçilebilmektedir. Boş ve dolu göstergeleri için en az iki adet kullanılmalıdır.

Seviye Sensörü ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Teleskobik şut ismi ile de anılan bu yükleme sistemi açık kasa kamyonlara ya da silobas kamyonlara tozuma yapmadan yüklenmesi için üretilmiş sistemlerdir. Bu sistem kullanılacaksa silo üretimi yapılmadan önce mutlaka körüğün bağlanacağı yükseklik için doğru bir hesaplama yapılmalıdır. Bir çok firma üretimi biten silolara yükleme körüğü takabilmek için silonun ayak yüksekliklerini daha sonradan yükseltmek durumunda kalmaktadır. Bu da büyük bir maliyete ve üretimin durmasına sebep olabilmektedir.

Yükleme Körükleri hakkında genel detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Silobas Yükleme Körüğü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Kamyon Yükleme Körüğü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Yığın – Gemi Yükleme Körüğü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

Silonun çıkış ağzına akışı kesebilmek için kullanılmalıdır. Tonaj fazla ise Sürgülü ya da bıçaklı klape ismi ile anılan vana türü kullanılmalıdır.

Sürgülü klapeler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Kelebek klapeler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız..

Küçük siloların dolumunda ve hemen her türlü silonun kontrollü bir şekilde boşaltılmasında kullanılmaktadır. Bir boru ya da U şeklinde bükülmüş bir sac şasenin içerisine helisel yaprak yapısında bir mil üzerine kaynatılan taşıyıcılar ile devir kontrol edilerek daha kontrollü bir boşaltım sağlanmaktadır.

Vidalı Konveyorler hakkında genel detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Hücre Tekeri pnömatik taşıma hatlarında kapalı bir depo içerisinde hava ile birlikte bulunan malzemenin havayı depo içerisinde bırakarak sadece malzemeyi aşağıya indirmeye yaramaktadır.

Yıldız besleyici hakkında genel detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Silodan gönderilen malzemelerin doldurulduğu araçlara yüklenen malzemenin miktarını ölçmek için iki yöntemden birisidir. Kamyon ya da silobasın üzerine çıkacağı bir kantar kullanılmayacaksa verilen malzeme load celler yardımı ile ektiltme yöntemiyle tartılabilir.

Load Celler hakkında genel detaylı bilgi almak için tıklayınız.